Golden retrieverklubben

BPH en kylig oktobermorgon

Tidigt på morgonen söndagen den 8 oktober, satte vi oss i bilen och påbörjade resan från Åhus till Örkelljunga. Det var jag och min man Gustav samt hundarna Smiley och Lucky. Smiley, två år, var den som skulle göra BPH. Lucky fick följa med eftersom hon är så liten, tretton veckor, och inte kan lämnas ensam utan tillsyn.

Denna morgon låg temperaturen på endast en plusgrad. Vi blev lite överraskade av kylan och fick väl inte på oss tillräckligt med kläder och handskarna glömdes bort, så det blev en minst sagt kylig dag.

Egentligen skulle vi ha gjort BPH den 12 november, men på grund av många anmälningar så blev vi tillfrågade om vi kunde byta dag.

Eftersom vi varit med på BPH tidigare, så kände vi oss lugna över vad som skulle ske och hur beskrivningen går till. Väl framme vid Örkelljunga Hundgymnasium möttes vi upp av de personer som var engagerade för dagen, nämligen beskrivaren Carina Thulin, testledaren Sören von Berger och Marianne Städe som var funktionär.

Man kontrollerade Smileys registreringsbevis och vaccinationsintyg, läste av chip samt gav en kort information om BPH, som är en beskrivning av din hunds mentala egenskaper och personlighet. Hur lekfull hunden är, hur den reagerar i mötet med en främmande människa, hur nyfiken den är efter att den blivit överraskad – det och mycket mer tittar man på under ett BPH.

Åtta olika moment ingår och testas vid olika stationer: 1) främmande person, 2) föremålslek, 3) matintresse, 4) överraskning, 5) skrammel, 6) närmande person, 7) underlag, 8) skott (valfritt moment).

Gustav var den som gick med Smiley, medan jag själv agerade fotograf. Jag lyckades inte få med bilder från alla moment, men i alla fall från de flesta.

Jag och Gustav är så nöjda med hur Smiley skötte sig idag och hur hon löste situationen i de olika momenten. Det var spännande att se om ens egen uppfattning om vår hunds egenskaper och personlighet överensstämde med beskrivningens.

Frusna men glada åkte vi till närmaste bensinstation och köpte oss var sin kopp med varmt kaffe innan vi startade resan hem igen.

Dagen efter fanns det noterat i SKK:s hunddata att Smiley genomfört BPH. Ytterligare någon dag senare hade även spindeldiagrammet kommit på plats.

VID PENNAN           

Lotta Öhnell Andersson 

De olika momenten

Hälsningsmoment

Smiley tycker det är trevligt att hälsa på testledaren. Viftar lite stillsamt på svansen, men utan någon mer upprymd glädje.

 Bild 1

Hantering av främmande person

Det var inga problem, Smiley står snällt och stilla.

Bild 2

Matintresse

Detta borde ju vara drömmomentet för en golden, men Smiley var måttligt intresserad. Hon åt en köttbulle.

 

 

 

 

Satte sig sedan ner och väntade på att husse skulle komma och hjälpa henne med att öppna burken, så att hon kunde få några köttbullar till!

Bild 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild 4

 

Överraskning

När figuren flyger upp mitt framför nosen, så reagerade Smiley med flyktbeteende. Sprang undan cirka fem meter och ställde sig sedan och tittade bort mot husse, testledaren och den konstiga halvkroppsfiguren.

 

 

 

 

När husse lockade henne tillbaka så gick hon fram och nosade, ingen kvarvarande rädsla efteråt.

Bild 5

Bild 6

 

Skrammel

Kraftigt skrammel från en metallbehållare gör att Smiley springer undan några meter. Stannade och stod en stund och tittade.

 

 

 

 

 

Var inte intresserad av att kontrollera vad det var som lät, men lockades att komma tillbaka och nosa på maskinen. Visade ingen kvarvarande rädsla, men inte heller någon nyfikenhet.

Bild 7

Bild 8

 

Närmande person

Det är inte ofta man möter någon som ser så här skum ut och som rör sig framåt på ett ganska hotfullt sätt.

 

 

 

 

 

Smiley står lugnt kvar mellan husse och testledaren. Inga hotfulla utfall eller skall och morr.

 

 

 

 

 

 

 

När personen väl har stannat en bit ifrån så går Smiley fram och hälsar lite försiktigt.

 Bild 9

Bild 10

Bild 11

Underlag

Här ska hunden gå över en skiva med veckad, genomskinlig hårdplast. Skivan guppar och gnisslar när hon går på den. Smiley tyckte att husse och hon gott kunde gå vid sidan om, eftersom det fanns bättre ställen att gå på. Med lite lockande så gick Smiley över.

 Bild 12

Jag fick ingen bild vid momentet skott, men det var inga problem för Smiley.

 

Här står Smiley och Gustav och väntar på att få den sammanfattande bedömningen av beskrivare Carina Thulin.

 Bild 13