Golden retrieverklubben

Apportering

En golden retriever är en aktiv hund, som ska sysselsättas på något sätt för att må bra. Helst bör den få tillfälle att träna apportering för att sedan få möjlighet att vara med på praktisk jakt eller få tillfälle att starta på jaktprov.


Träningsgrupp i jaktapportering

Om ni är intresserade av att lära mer om apportering, så träffas en grupp varje lördag kl 13.00 i Onslunda. Det finns plats för fler deltagare!

För mer info kontakta: Kai Tunero 0705-64 59 98

Jaktprov för retriever

Det finns tre olika typer av jaktprov för retriever: A, B och C-prov.

Ändamålet för proven är att under jägarmässiga former bedöma deltagande hundars jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet.

Utförliga bestämmelser, råd och anvisningar finns på SSRK:s hemsida www.ssrk.se, men nedan hittar ni en sammanfattning.

A-prov

A-prov genomförs under riktig jakt där vilt skjuts.
Provet har två klasser: 

  • Kvalificeringsklass (KKL) där hundar som erhållit 1:a pris i NKL på B-prov får deltaga och 
  • Elitklass (EKL) för hundar som erhållit ”Godkänd” i KKL.

Hundarna får sitta på pass och drivna eller sträckande fåglar skjuts för dem, och/eller gå i linje på uppflogs/uppsprångsjakt (trampjakt).    

B-prov

I B-prov används kallt vilt, alltså vilt som skjutits vid något annat tillfälle, lagts i frysen för att tinas upp inför provtillfället.
Provet har tre klasser:

  • Nybörjarklass (NKL)
  • Öppenklass (ÖKL) och
  • Elitklass (EKL)

Skott skjuts och vilt kastas för hunden att markera och apportera, både på land och i vatten. Ett antal vilt läggs ut i markerna för hunden att söka upp och leverera till föraren. I NKL erbjuds hunden minst åtta apporteringstillfällen, ÖKL och EKL minst tio.

Man bedömer bl a hundens samarbetsvilja, stadga, apporteringslust, apportgrepp, vattenglädje och markeringsförmåga.

Kvalitetspris 1:a, 2:a, 3:e eller 0 pris utdelas. Det betyder att flera deltagande hundar kan få t ex 1:a pris.

C-prov / Working-Test

Ett C-prov eller Working Test (WT) är en icke-stambokförd tävling, där hundens jaktliga egenskaper bedöms utan att vilt fälls. Det genomförs med s k dummies, tygpåsar fyllda med sågspån, plastgranulat eller liknande.

Provet har, liksom B-provet, tre klasser: NKL, ÖKL och EKL, och bedömningen sker på minst fem stationer, där hund och förare ställs inför olika jaktliga uppgifter att lösa.  Varje station är vanligen värd maximalt 20 poäng.

Stor uppslutning vid höstens Working Test

info

Skåne/Blekingesektionen genomförde i oktober sitt årliga WT med hela 59 deltagande hundar i de tre olika klasserna. Tävlingen hölls på Kai Tuneros marker i Onslunda på Österlen. 

Klockan sju på morgonen var det samling för de morgonpigga domarna och funktionärerna som började dagen med en genomgång av dagens upplägg och stationernas innehåll.

soluppgång

 

Dagen inleddes med en fantastisk soluppgång med morgondis som lättade så småningom och sedan bjöd på strålande solsken och helt vindstilla. Sektionen som brukar ha WT i oktober vet att vädret kan variera otroligt. Vissa år är det långkalsonger och vantar som gäller. I år var det betydligt lättare klädsel bland deltagarna när temperaturen tidvis gick över 20 plusgrader! 

 

Det stora deltagarantalet gjorde att det dröjde innan resultaten var klara, men när allt räknats samman visade det sig att det var labradorer som toppade listorna denna dag – i samtliga tre klasser.

Anna Sjöholm med
Go Great Guns Hopping
vann nybörjarklass.
  Anna-Karin Bengtsson med
Seareeds Mos vann öppenklass
och hon vann också elitklass med
sin Wingames Star Pan. 
nkl   ökl

åskådare

Samtliga resultat finns på SSRK-prov

 

Stort grattis alla vinnarna och till alla ni som inte vann, men som kämpade tappert!

Stort tack också till alla domare och funktionärer!

Vi ses väl igen nästa år?

 

Jaktansvarig

Birgitte2

Birgitte Elmegaard Klausen

Tfn: 0760-15 83 11
E-post:  jakt@skane.goldenklubben.se

WT 19/10

Working Test (Nkl, Ökl, Ekl) i Onslunda äger rum den 19 oktober – anmälan på SSRK Prov.
Sista anmälningsdag var den 4 oktober.

För att ladda ner PM klicka på länken PM

Funktionärer sökes!

Vi är ca 450 medlemmar i vår sektion i dagsläget. Vi behöver funktionärer till våra prov och tävlingar.  Det är ett jättebra tillfälle att lära sig lite mer om B-Prov och WT genom att hjälpa till. Tveka inte att anmäla er som funktionärer. Det behövs ingen förkunskap, utan du får all information på plats vad du ska göra. Kontakta Kai!