Golden retrieverklubben

B-Prov april

B-provNKL B-PROV
Datum: 2021-04-11
Sista anmälningsdag: 2021-04-01
Plats: Österlen
Antal klasser: 1
Domare: Curt Lundström
Max antal deltagare: 16
För mer information besök ssrkprov.se

ÖKL B-PROV
Datum: 2021-04-25
Sista anmälningsdag: 2021-04-15
Plats: Vittsjö
Antal klasser: 1
Domare: Gunnar Petersson
Max antal deltagare: 14
För mer information besök ssrkprov.se

För att delta på proven gäller SKK, SSRK och Folkhälsomyndigheternas restriktioner. Vi reserverar oss för förändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten, SKK och SSRK.

Vänligen betala via Stripe i första hand. Vid betalning med bankgiro ange provform, datum, hundens namn och förarens namn så vi kan hitta er betalning. Skärmdump på betalningen skickas till kontaktperson.

Varmt välkomna med er anmälan!

Sandra Buhre
Jaktansvarig Goldenklubben Skåne/Blekinge
Mail jakt@skane.goldenklubben.se
0768-99 92 65

WT i Onslunda 17-18 oktober 2020

DSC01143Detta år blev lite annorlunda jämfört med andra år. I år har vi haft Covid 19 och det har gjort att nästan alla aktiviteter blivit inställda eller flyttade till nästa år. Men vi på jaktsidan gav inte upp! Den 17-18 oktober lyckades jaktkommittén med Sandra Burhe i spetsen att få till ett fantastiskt bra WT. Det visade sig vara 10 år sedan klubben genomförde sitt första WT och 6 år på Kai Tuneros fina marker.

För att få ihop allt detta fick vi börja med att dela tävlingen, med nästan 100 startande, på två dagar – lördag och söndag.

Kopia av DSC01160På lördagens NKL var det dubbla inskrivningsställen och dubbla samlingsplatser för de tävlande. För att det inte skulle kunna samlas för mycket folk och hundar på en station, delades alla tävlande in i 5 grupper om 10-15 personer i varje, som sedan fördelade sig på de 5 stationerna. Dessa grupper höll sedan samman hela dagen. Det visade sig bli ett lyckodrag som alla uppskattade – från domare till tävlande. Dagen flöt på i ett raskt tempo, hundarna jobbade flitigt över stock och sten samt i djupa vattenhinder.

Vinnare NKL - Lena Gustavsson, Searover xtra Niki, golden, 93p
2:a - Conny Andersson, Lill-Jeppas Ceasar, labrador, 92p
3:a - Ewa Nilsson, II Santo’s Drive for Fun, flatcoated, 92p
NKL avslutades med att vi hade fått hela 21 ekipage med uppflyttningspoäng till ÖKL: Lena Gustavsson, Conny Andersson, Ewa Nilsson, Malin Ullström, Amanda Pettersson, Lisbeth Johansson, Lotta Strand, Sanna Pettersson, Annelie Olsson, Lena Svensson, Björn Hall, Lovisa Persson, Karolina Blomstergren, Per Hellberg, Nina Åkesson, Christer Castman, Sara Berglund, Helena Karpe, Sofia Olofsson, Ulrika Enberg och Annelie Holmström 


Söndag den 18/10 – Nu var det dax för de stora elefanterna att dansa – ÖKL och EKL. Här var det betydligt färre deltagare, så någon indelning behövdes inte i olika grupper. Alla startade från station 1 och sedan vidare i nummerordning.

DSC01601Först ut var ÖKL-gänget, som även de fick en fin dag med sol och lagom varmt. De olika stationerna bjöd på ett varierande upplägg. Deltagande ekipage verkade mycket nöjda med dagen och hur smidigt det löpte på. Sekretariatet gjorde ett fantastiskt arbete!

Även i ÖKL fick vi fram en värdig vinnare samt ett antal som fick sina uppflyttningspoäng till EKL.
Vinnare ÖKL - Marie Danielsson, Wingames Star Dionysos, labrador, 92p
2:a - Anneli Olsson, Magic Ground Lotus Evoran, golden, 92p
3:a - Jenny Tholin, Guldkullens Clyde Ashgill, golden, 91p
Uppflyttningspoäng ÖKL: Marie Danielsson, Anneli Olsson, Jenny Tholin, Annica Stenström, Daniel Persson, Susanne Nilsson, Ann Sommarin, Annika Norman, Catharina Erelt, Margret Bengtsson och Ann Ivarsson

labbe

I EKL kämpade ett antal förare tappert under den bländande solen. Lite nyheter för många var kanske de tuffa banorna med vinande skott, flygande dummisar och klappande ”jägare”. Mycket kul ooch spännande tyckte många. De hårda banorna blev utslagsgivande, men vi lyckades få fram en vinnare.

Vinnare av EKL - Lotta Strand, Roekull Kayos Zäta, labrador, 77 p
2:a - Lena Gustafsson, Kopparhults Roffe, golden, 67 p
3:a - Charlotte Karlsson, Jaktlyrans Gala Wilse, labrador, 66 p

 

2 DSC02471

Här ser vi ett glatt gäng domare och pristagare samt sist, men inte minst, de fantastiska funktionärena som ställt upp för att kunna genomföra detta evenemang.

En stor eloge till gänget bakom allt detta med Sandra Buhre i spetsen för Jaktkommittén i GRK Skåne/Blekingesektionen (Björn Fröjd, Pia Fröjd, Lotta Ottosson, Margret Bengtsson och Kai Tunero)

TACK till3 DSC01682

 • Alla 30 funktionärer som så glatt ställer upp och hjälper till!
 • Domare lördag NKL: Pierre Andrén, Maria Strauss, Marita Gimsér, Jeanette Larsson och Ingela Karlsson!
 • Domare söndag ÖKL, EKL: Pierre Andrén, Lotta Lydeking, Annalena Andersson, Annika Hektor och Mirjam Axner!
 • Fotografen Fredrik Burman för att han förser oss med fina bilder av dagen.
  Här kan ni gå in och se på dagen i bildformat WWW.fotoFB.se!
 • Våra sponsorer som gör det möjligt för oss att hålla ett fint prisbord!

Apportering

En golden retriever är en aktiv hund, som ska sysselsättas på något sätt för att må bra. Helst bör den få tillfälle att träna apportering för att sedan få möjlighet att vara med på praktisk jakt eller få tillfälle att starta på jaktprov.


Träningsgrupp i jaktapportering

Om ni är intresserade av att lära mer om apportering, så träffas en grupp varje lördag kl 13.00 i Onslunda. Det finns plats för fler deltagare!

För mer info kontakta: Kai Tunero 0705-64 59 98

Jaktprov för retriever

Det finns tre olika typer av jaktprov för retriever: A, B och C-prov.

Ändamålet för proven är att under jägarmässiga former bedöma deltagande hundars jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet.

Utförliga bestämmelser, råd och anvisningar finns på SSRK:s hemsida www.ssrk.se, men nedan hittar ni en sammanfattning.

A-prov

A-prov genomförs under riktig jakt där vilt skjuts.
Provet har två klasser: 

 • Kvalificeringsklass (KKL) där hundar som erhållit 1:a pris i NKL på B-prov får deltaga och 
 • Elitklass (EKL) för hundar som erhållit ”Godkänd” i KKL.

Hundarna får sitta på pass och drivna eller sträckande fåglar skjuts för dem, och/eller gå i linje på uppflogs/uppsprångsjakt (trampjakt).    

B-prov

I B-prov används kallt vilt, alltså vilt som skjutits vid något annat tillfälle, lagts i frysen för att tinas upp inför provtillfället.
Provet har tre klasser:

 • Nybörjarklass (NKL)
 • Öppenklass (ÖKL) och
 • Elitklass (EKL)

Skott skjuts och vilt kastas för hunden att markera och apportera, både på land och i vatten. Ett antal vilt läggs ut i markerna för hunden att söka upp och leverera till föraren. I NKL erbjuds hunden minst åtta apporteringstillfällen, ÖKL och EKL minst tio.

Man bedömer bl a hundens samarbetsvilja, stadga, apporteringslust, apportgrepp, vattenglädje och markeringsförmåga.

Kvalitetspris 1:a, 2:a, 3:e eller 0 pris utdelas. Det betyder att flera deltagande hundar kan få t ex 1:a pris.

C-prov / Working-Test

Ett C-prov eller Working Test (WT) är en icke-stambokförd tävling, där hundens jaktliga egenskaper bedöms utan att vilt fälls. Det genomförs med s k dummies, tygpåsar fyllda med sågspån, plastgranulat eller liknande.

Provet har, liksom B-provet, tre klasser: NKL, ÖKL och EKL, och bedömningen sker på minst fem stationer, där hund och förare ställs inför olika jaktliga uppgifter att lösa.  Varje station är vanligen värd maximalt 20 poäng.

Jaktansvarig

S Buhre

Sandra Buhre

E-post: jakt@skane.goldenklubben.se 
Tfn: 0768-99 92 65

Funktionärer sökes!

Vi är ca 450 medlemmar i vår sektion i dagsläget. Vi behöver funktionärer till våra prov och tävlingar.  Det är ett jättebra tillfälle att lära sig lite mer om B-Prov och WT genom att hjälpa till. Tveka inte att anmäla er som funktionärer. Det behövs ingen förkunskap, utan du får all information på plats vad du ska göra. Kontakta vår jaktansvariga Sandra Buhre!