Golden retrieverklubben

Uppfödarträff den 8 december

Vi hade flera spännande punkter på agendan denna kväll:

  • Kennelkonsulenterna Isa och Elisabeth Lager var inbjudna för att prata om sina jobb
    SKK:s kennelkonsulenter ska fungera framför allt som stöd till uppfödare och kan hjälpa oss att förstå de lagar och regler som omgärdar hunduppfödningen, bl a hur viktigt det är att använda SKK:s olika avtal.
  • Tyck till inför RAS-uppdateringen! Uppmaning från Klubbstyrelsen 

o  Hur det ser ut med våra hundar i förhållande till för fem år sedan?

o  Är det några saker vi bör uppmärksamma?

o  Några mål och strategier som behöver ändras?

o  Gagnar höftledsröntgen verkligen vår ras som reglerna är nu?

Denna sista delpunkt har väckt mycken frustration ute i leden. GRK har haft både möten och skriftväxling med SKK under ett antal år angående frågan om höftledsröntgen. Det är även flera andra rasklubbar som jobbar med det, bl a Labradorklubben. Misstron mot systemet gör att antal hundar som röntgas minskat. Om man inte kan lita på systemet så är det inte mycket värt!

Exempel 1: En hund röntgas vid 12 månaders ålder och får C på grund av ’aningen slappa leder’, vilket ju inte framgår på certifikatet, utan enbart att den har C-höfter.
Hunden röntgas om vid 18 månader och är då inte längre ledslapp utan har A- eller B- höfter. Då påverkar inte den nya bilden resultatet utan diagnosen C fastställs från den första bilden – dvs. hur höfterna ser ut vid omröntgen spelar ingen roll!

Däremot om jag röntgar samma hund för första gången när den är 18 månader, så får den A alternativt B?

Hur är logiken i detta? Och varför tillåter man och tar betalt för en omläsning om resultatet ändå baseras på den första bilden?

Vidare hänvisar SKK till FCI och att de ser allvarligt på ledslapphet. I och för sig korrekt – men FCI säger absolut ingenting om att ”om hunden mognar och stramar upp sig får man inte ändra diagnosen” utan betonar enbart att ”ledslapphet påverkar bedömningen”.

Vart tog ’hellre fria än fälla’ vägen? Risken är att vi tappar bort viktigt avelsmaterial på grund av att hundarna inte blir korrekt bedömda!

Exempel 2: Sydskånska Kennelklubben hade Henrietta Bonde från Länsstyrelsen nere på en föreläsning och hon berättade att: ”Nu jagar Länsstyrelsen Skåneuppfödarna till Staffarna som avlar på C-höfter!!!” De har inget program så de är inte tvungna att röntga sina hundar fast har gjort det ändå, men nu slutar väl alla att röntga!

Lotta Carping berättade för Henrietta att flera raser nu har ett avelsindex, som Sofia Malm på SKK har tagit fram, och gör man en provparning där indexet är över 100, så tillåts parningen även om den ena hunden har en C-höft!

Då sa Henrietta att detta tillåter INTE Länsstyrelsen eftersom en C-höft är en defekt höft !!!

Ja, som ni ser var det inte bli brist på samtalsämnen den här kvällen heller och det var 21 anmälda och diskussionerna blev stundtals heta. 

Uppfödarträff med Charlotte Swanstein

Den 29 september var det uppfödarträff i Sydskånska Kennelklubbens lokal i Arlöv. Det var många uppfödare som hade hörsammat kallelsen denna gång – hela 18 stycken!

Dragplåstret var Charlotte Swanstein, leg hundpsykolog (fidos.se).  

160929-4

Charlotte berättade om det som hon får uppleva när valpar växer upp och något går snett och ägarna kontaktar henne. Det var mycket intressant och diskussionerna blev många. Att utbyta erfarenheter mellan hunduppfödare och hundpsykolog visade sig vara givande.

Charlotte ville också gärna pusha för Adaptil, som finns i olika utföranden – halsband, doftavgivare och spray. Alla innehåller feromoner som ger hundarna ett inre lugn. Det kan användas i förebyggande syfte eller i kombination med träning vid redan uppkomna beteendeproblem. Charlotte menade att det även är förträffligt att t ex sätta ett sådant halsband på valpen när den ska flytta till sitt nya hem vid 8 veckors ålder. Sätt på halsbandet en timme innan ni åker från uppfödaren! Adaptil Halsband ökar valpens trygghetskänsla redan från start i sitt nya hem, gör den mer positivt inställd till nya intryck samt förbättrar dess inlärningsförmåga. Halsbandets effekt varar i 30 dagar. 

160929-2

 160929-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160929-1

 

 

Såklart diskuterades också allt annat mellan himmel och jord – precis som det ska vara när ett gäng uppfödare träffas på ett trevligt och avslappnat sätt utanför utställnings- eller provplatserna. 

Låter det intressant att vara med på uppfödarträffarna, så tveka inte att höra av dig till Eva Skagert på mail: webban@skane.goldenkubben.se

Du behöver inte vara uppfödare. Det räcker att du har ett brinnande intresse för rasen.